ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το Ρεύμα και το Νερό ανήκουν στον Λαό

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας – Βεγορίτιδας δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην εκποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που  επιχειρεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικας και τις επευφημίες των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούσαν χρόνια τον επιχειρούμενο διαμελισμό της ΔΕΗ. Το Σχέδιο Νόμου που εισήχθη σε διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=5769) προβλέπει την δημιουργία μιας «μικρής» ΔΕΗ η οποία θα αποσχιστεί ως αυτόνομη εταιρεία και στην συνέχεια  θα εκποιηθεί μέσω των «γνωστών» δημόσιων διαγωνισμών του ενός συμμετέχοντα.

Μέσω αυτής της μεθόδευσής 3 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια ισχύος 930 MW, άδεια νέου θερμοηλεκτρικού ισχύος 450 mw, εκτεταμένες εκτάσεις λιγνιτικών πεδίων, υδροηλεκτρικοί σταθμοί ισχύος 903 MW, 1500 περίπου εργαζόμενοι καθώς και 1.800.000 περίπου πελάτες της υπάρχουσας ΔΕΗ θα μεταβιβαστούν σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Δικαιώματα και αξίες ανυπολόγιστης αξίας όπως το υδάτινο δυναμικό και ο λιγνίτης, ο κόπος και ο ιδρώτας δεκαετιών του Ελληνικού λαού για να χτιστεί αυτός ο ενεργειακός κολοσσός θα εκποιηθούν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έναντι πινακίου φακής. 
Το τοπικό ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι εντός των υπό εκποίηση υδροηλεκτρικών σταθμών περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί του Άγρα με 50 MW και του Εδεσσαίου με 19 MW. Με ποιο τρόπο διασφαλίζονται οι πλήθος ωφέλειες του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μας όταν η διαχείριση του περάσει στα ιδιωτικά κεφάλαια; Η χρήση του νερού για άρδευση των καλλιεργειών τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στον κάμπο είναι διασφαλισμένη; Θα δεσμευτεί ο ιδιώτης επιχειρηματίας για την απαιτούμενη ποσότητα νερού αλλά και χρονική κατανομή της  που χρειάζεται για το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας τους ξακουστούς καταρράκτες της Έδεσσας ή θα αναγκαστούμε να δώσουμε νέους αγώνες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου.
Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και κυρίως προς τα κοινωνικά στρώματα που βιώνουν την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια εκποίησης και ξεπουλήματος του Εθνικού πλούτου και των δημοσίων αγαθών θα μας βρει  έτοιμους συγκρότησης πλατιού κοινωνικού μετώπου για την αποτροπή της. 


Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου