ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΟΧΙ «ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΗ» ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς, σε ένταση και έκταση, επίθεσης στην Ελληνική κοινωνία με τα λαϊκά στρώματα να χάνουν τα εισοδήματα τους, εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών να ακυρώνονται, με την ανεργία να καλπάζει, την οικονομία να ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, την κοινωνία να αποσυντίθεται, τους θεσμούς να διαλύονται, την δημοκρατία να περιστέλλεται και η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης αλλά «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.
Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και σχεδιάζεται νέα μείωση 29%, αντίστοιχα και για την αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις με τον υπερσυγκεντρωτισμό που έφεραν αφυδάτωσαν την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, βασικές κοινωνικές υπηρεσίες έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί, οι απολύσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι στην πρώτη γραμμή, με τον απαράδεκτο  θεσμό του «παρατηρητήριου οικονομικής αυτοτέλειας» καταργείται στην ουσία η αυτοτέλεια ,  διαφαίνεται σαφής προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών και άλλα.
Στις επικείμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης το δίλημμα είναι καθαρό: ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καταστροφικό καλλικρατικό- μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ελέγχεται από τις τοπικές κοινωνίες τόσο μέσα από θεσμοθετημένες συμμετοχικές δομές όσο και μέσα από τις αυτόνομες κοινωνικές οργανώσεις και να εξασφαλίζει την συμμετοχή των δημοτών με λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικό προϋπολογισμό και τοπικά δημοψηφίσματα. Να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων. Να καταργηθεί το «παρατηρητήριο». Να διατηρηθούν όλες οι κοινωνικές δομές, να ενισχυθούν οι δομές αλληλεγγύης. Να προωθήσει τον σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με διαχωρισμό στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων στην θέση της σημερινής «χυδαίας» διαχείρισης που και αυτή έτσι όπως γίνεται είναι απόλυτα προβληματική.
Τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις πολιτικές αυτές επιθυμούμε να είναι άφθαρτοι, έντιμοι, άξιοι συμπολίτες μας, με προτεραιότητα στους νέους, που θα αποφασίσουν να «βάλουν πλάτη» στην δύσκολη αυτή συγκυρία για να αποτραπεί η καταστροφή του θεσμού και της κοινωνίας και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
 Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε για την υποστήριξη ή συγκρότηση αυτοδιοικητικών σχημάτων και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Με την αναζήτηση συγκλίσεων και συμμαχιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα, πρόσωπα  στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερων συσπειρώσεων με άξονα την απόρριψη των μνημονίων και του «Καλλικράτη» και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών, των υποδομών και της δημοκρατίας. Για ένα πρόγραμμα για τις τοπικές κοινωνίες που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα βασικά προβλήματα τους προς όφελος του πολίτη στις κατευθύνσεις που προαναφέρθηκαν και θα συνιστούν λογικές ανατροπής έξω από τις συνήθεις πρακτικές διαχείρισηςΜέσα από τις διαδικασίες αυτές και μετά την  ολοκλήρωση τους θα προκύψουν και τα πρόσωπα που είναι κατάλληλα τόσο για την θέση των επικεφαλής όσο και για τις θέσεις των συμβούλων.

Γιάννης Σηφάκης, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας 

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου