ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΙΡΑΙΟΙ, ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ…….

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  «ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ                                         ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ

                                  (από Σπύρο Τζόκα, μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ)
  1. Η κινητοποίηση των Δημάρχων υπονομεύθηκε από τους ίδιους, καθώς η πλειονότητα των Δήμων έμειναν ανοιχτοί και δεν ανέστειλαν τις λειτουργίες τους. Παράδειγμα οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, της Αθήνας και της Θεσ/νίκης, παρέμειναν ο ένας ανοιχτός και ο άλλος... μισάνοιχτος, Ακόμα και τώρα  που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και μπορεί ο λαός να  θεωρήσει τους Δημάρχους συνυπεύθυνους στη φτώχια δεν αποφάσισαν να «αγωνιστούν»!
  2. 95 ΔΗΜΟΙ  ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ. Η κατάρρευση των Δήμων ομολογήθηκε και από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, όταν ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ότι 14 Δήμοι δεν πλήρωσαν τους εργαζομένους. Σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς 95 ΔΗΜΟΙ  ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, λειτουργικές δαπάνες και τρέχοντα καθημερινά έξοδα. Από τις 15 Σεπτεμβρίου προστίθενται δεκάδες νέοι και μετά από 2 – 3 μήνες όλοι οι δήμοι της χώρας θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και διακοπή παροχής των πιο κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που αφορούν σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα τα οποία εξαθλιώνονται από την κυβερνητική πολιτική.
  3. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Στις συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών δεν προέκυψε τίποτα καινούριο. Η ίδια ακριβώς μιζέρια και κατήφεια. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δε δεσμεύθηκε επί της ουσίας για τίποτε. Το μόνο που δεσμεύτηκε είναι ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση το Νοέμβριο, μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης συνολικά και σοβαρά!!!!
  4. Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήδη 14 δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ να τους καταβάλουν. Επεσήμαναν στο Γ. Στουρνάρα ότι αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.- τον επόμενο μήνα περίπου 100 δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
  5. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα ίδια ότι, δηλαδή ότι η οικονομική κατάσταση του κράτους είναι τραγική και προσπαθεί ημέρα με την ημέρα να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για κάτι, είπε στην κατάληξη του.
  6.  Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να καταβληθούν τα 300 εκατ. ευρώ Σαχινίδη, που από «λάθος» δεν είχαν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό 2012. Είναι τα χρήματα από τους άμεσους φόρους από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη, και το σχετικό κονδύλιο είναι καταγεγραμμένο στο Μηνιαίο Δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2012 (275,2 εκατ. ευρώ., για την ακρίβεια).
  7. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ:  Ο Γ. Στουρνάρας και την επόμενη μέρα ο Σταϊκούρας δήλωσαν  ότι θα προχωρήσουν  το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο, τη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5, προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  8. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: Ο υπουργός των Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεσμεύθηκε ότι με την εκταμίευση της δόσης τα πρώτα χρέη που θα πληρωθούν (ληξιπρόθεσμα 2011) θα είναι αυτά των δήμων
  9. ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Σε κακοστημένη φάρσα εξελίχθηκε η κοινή αυτή συνεδρίαση Ο επικεφαλής   του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ Σπύρος Τζόκας, αποχώρησε καταγγέλλοντας την μεθόδευση των μνημονιακών κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στη Βουλή.  Στη συνέχεια αποχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ|ΕΚΜ.   Δεν του δόθηκε ο λόγος να μιλήσει, όπως έγινε πριν με δύο δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και το γενικό γραμματέα, δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, αλλά και με έναν της ΝΔ, τον επικεφαλής της παράταξης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη. 
  10. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΔΕ. Το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων σε συνεδριάσεις τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα με άλλα λόγια. Απορρίφθηκε η πρόταση μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις του έκτακτου Συνεδρίου.  Τον αποπροσανατολισμό η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την ώρα που ένας στους τρεις δήμους είναι έτοιμος να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας των νέων περικοπών στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μετά το διήμερο κλείσιμο των δήμων χθες και προχθές, οι "πράσινοι" και "γαλάζιοι" δήμαρχοι στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εμφανίστηκαν αμήχανοι και άτολμοι και σε ρόλο πυροσβέστη, μπλοκάροντας με τη στάση τους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρόλο που δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους. Στο κενό έπεσε η πρόταση του εκπροσώπου της "Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας" στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Σπύρου Τζόκα να τηρηθεί έστω η απόφαση του πρόσφατου έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης. Ο Σπ. Τζόκας πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέο συνέδριο των δημάρχων την ερχόμενη εβδομάδα για να αποτιμηθούν τα όσα είπαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.
  11.  Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο, εμφανίστηκε ευχαριστημένη με τις υποσχέσεις για καταβολή την ερχόμενη εβδομάδα των 35 εκατ. ευρώ έναντι των 213 εκατ. ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών και για απόδοση χρημάτων στους δήμους μετά την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Αποφάσισε έτσι... να ξανασυνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αφού οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων εκτιμήσουν τα αποτελέσματα του διήμερου "λουκέτου".
  12. Είναι πλέον προφανές ότι με την πολιτική αυτή που εκφράζεται από  τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πολιτική που: αποκλείει τους εργαζόμενους από τις κινητοποιήσεις, που απολογείται και αισθάνεται ένοχος για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που αποκλείει τον εκπρόσωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να τοποθετηθεί, που οδηγεί με την συμπεριφορά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποχώρηση από τη Βουλή και πολλά άλλα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  13. Είναι πλέον προφανές ότι από τη μια πλευρά οι μνημονιακές πολιτικές με οχήματα τους Καλλικράτηδες εξοντώνουν καθημερινά την Αυτοδιοίκηση και από την άλλη οι βάσταζοι των λεγόμενων συλλογικών οργάνων είναι το ανάχωμα των αγώνων και οι πυροσβέστες της λαϊκής οργής. Είναι οι εκφραστές του συστήματος.
  14.  Είναι πλέον προφανές είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις και ο αγώνας μας διμέτωπος. Στόχος μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι Δήμαρχοι, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι και οι κοινωνία είναι οι φορείς της συλλογικής αντίδρασης απέναντι στις πολιτικές αυτές της εξαθλίωσης και στους βαστάζους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου