ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. βρήκαν χρήμα για εκλογές

Τη... χρηματοδότηση των κομμάτων τους ψήφισαν, χθες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., δίνοντας την ευκαιρία να λαϊκίσουν όσοι θέλουν τα κόμματα των επιχειρηματιών και των μήντια. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 214 βουλευτές, εκ των οποίων 155 υπερψήφισαν και 56 καταψήφισαν. Υπέρ ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., παρών το ΚΚΕ και κατά όλα τα άλλα κόμματα.


Η τροπολογία ορίζει ότι η τέταρτη (και τελευταία) δόση της κρατικής χρηματοδότησης του 2011, όπως και η πρώτη και η δεύτερη δόση του 2012, είναι ανεκχώρητες και δεν μπορούν να κατασχεθούν από τις τράπεζες. Ευνοούνται έτσι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που οφείλουν 240 εκατ. ευρώ και δεν έχουν ρυθμισμένα χρέη (όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ).
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, που διαφώνησε και έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν (Άννα Νταλάρα, Όλγα Ρενταρή, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος), ενώ από τη Ν.Δ. απουσίαζαν διαφωνώντας με την τροπολογία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τ. Γιαννίτσης: Δεν ψήφισα εγώ τη χρηματοδότηση...
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε ότι το επισπεύδον υπουργείο δεν ήταν το Εσωτερικών, αλλά το Οικονομικών, και επέκρινε όσους διαφωνούσαν με την τροπολογία. "Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της", τόνισε και κατηγόρησε τα κόμματα για αντιφάσεις, επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν λύσει το θέμα. "Ποιοι ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;" αναρωτήθηκε απαντώντας εμμέσως στον Γ. Ραγκούση, για τον οποίο είπε ότι την περασμένη άνοιξη είχε ετοιμάσει σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά, άγνωστο γιατί, δεν το προχώρησε.

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία, ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της θέσπισης ρυθμίσεων διαφάνειας, ενώ για το ακατάσχετο που ορίζει η τροπολογία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: "Πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει η Βουλή και να ρυθμίζει τα χρέη των κομμάτων όταν δεν το κάνει για τους δανειολήπτες και τους εργαζόμενους;".
Τα λεφτά δίνονται για να κάνει το κομμάτι του ο Αντώνης Σαμαράς πληρώνοντας 660.000 τον χρόνο για ενοίκια πολυτελών γραφείων, υποστήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο Πάνος Καμμένος θεωρεί ότι "με τα χρήματα που αποδεσμεύετε, κύριε μη εκλεγμένε υπουργέ των Εσωτερικών, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κάποιες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, κάποια παιδιά δεν θα πάρουν λαμπάδα και κάποιοι παππούδες δεν θα πάρουν αυγό στα εγγόνια τους". Αντισυνταγματικότητα επικαλέσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, ισχυριζόμενη ότι "κάνει νομότυπη τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος".


Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=681062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου