ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Το προφίλ της ακροδεξιάς τετράδας (του Μόδεστου Σιώτου)


Στη νέα κυβέρνηση του μνημονίου, τέσσερις ακροδεξιοί έχουν αναλάβει υπουργικά πόστα. Οι δύο από αυτούς, ο Α. Γεωργιάδης και ο Α. Ροντούλης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλώς γραφικοί, αν δεν υποστήριζαν συστηματικά αντισημιτικές, ρατσιστικές και υπερεθνικιστικές απόψεις. Ο τ. πρέσβης Γεωργίου λιγότερο προβεβλημένος, καθώς στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του φρόντιζε πάντα να προβάλλει τη διπλωματική του καριέρα, αποσιωπώντας τις εθνικιστικές πεποιθήσεις. Ο Μ.Βορίδης, όμως, δεν είναι ούτε γραφικός, ούτε αίνιγμα: είναι ένας αστικής καταγωγής συγκροτημένος εθνικιστής με βλέψεις για ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη πορεία των τεσσάρων υπουργοποιημένων ακροδεξιών:

Αστέριος Ροντούλης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ο Αστέρης Ροντούλης κατάγεται από τον Τύρναβο. Υπήρξε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

Ασχολήθηκε ενεργά με τη πολιτική και το συνδικαλισμό  από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στον Τύρναβο και επανεξελέγη το 2002 και το 2006.

Λαμβάνοντας τη στήριξη του Καρατζαφέρη, ο Ροντούλης έγινε βουλευτής Λάρισας το 2007 και από το 2008 είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. Παρά τις υψηλές φιλοδοξίες του ιδίου και του προέδρου του ΛΑΟΣ, στις περιφερειακές εκλογές του 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας αλλά συγκέντρωσε μόλις το 4,4% των ψήφων. Είναι ένας πολιτικός του "συρμού", της παραδοσιακής "πατριωτική" Δεξιάς.

Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Σπυρίδων

Ο Σπύρος «Άδωνις» Γεωργιάδης μπήκε το 1990 στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τελειώνοντας τις σπουδές του, ίδρυσε ένα Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών με την ονομασία «Ελληνική Αγωγή» το οποίο ως σκοπό είχε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, δεν ευδοκίμησε ωστόσο οικονομικά. Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρησή του από τη ΔΑΠ έγινε μέλος της ΠΟΛΑΝ του Α. Σαμαρά.

Τον εκδοτικό του οίκο τον κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το 1998 έγινε συνδιευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ηρόδοτος 107,4» και από το 2003 μέλος της «οικογένειας» Καρατζαφέρη με δική του εκπομπή στο «ΤΗΛΕΑΣΤΥ», τη γνωστή σε «Ελλήνων Έγερσις».

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 στη Β’ Αθηνών. Το 2009 επανεξελέγη βουλευτής, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε χρέη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ. Στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξε υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής -προσωπική επιλογή του Καρατζαφέρη-, αλλά απογοήτευσε τον ηγέτη του, συγκεντρώνοντας μόλις το 6,57%.

Είναι παντρεμένος με τη μαέστρο και τηλεμαϊντανό Ευγενία Μανωλίδου ενώ, όπως αναφέρει το επίσημο βιογραφικό του, «το 2002, εξελέγη αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αχαρνών και Αττικής “Ο καπετάν Ευκλείδης”».

Γιώργος Γεωργίου
Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Γεννηθείς το 1936, ο Γ. Γεωργίου σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης. Διπλωμάτης καριέρας, έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο (1995) και την Αργεντινή (1999).

Ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1971 ως γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ στην τρίτη πολιτική διεύθυνση Ευρώπης, Αμερικής του Υπουργείου Εξωτερικών. Δύο χρόνια αργότερα έγινε πρόξενος της Ελλάδας στη Νάπολη ενώ το 1976, υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών από διάφορα πόστα σε Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ομάν, Λιβύη και το Τσαντ.

Το 1979 ανέλαβε χρέη γενικού πρόξενου της Ελλάδας στο Κάιρο και το 1987 γενικός πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου με την Τουρκία διδάσκοντας, επίσης, «Πολιτικά Ζητήματα και Εθιμοταξία» στη Ανωτάτη Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2000, πήρε τη θέση του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Από το 2003 βρήκε στέγη στο ΛΑΟΣ, αναλαμβάνοντας χρέη αντιπροέδρου. Οι γνώσεις του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και στα ελληνοτουρικά, τον βοήθησαν να ανελιχθεί στο κόμμα.  Έχοντας πάντα την εύνοια του Καρατζαφέρη, ο Γεωργίου κατάφερε να δημιουργήσει ένα μετριοπαθές προφίλ που, σε συνδυασμό με τη διπλωματική του καριέρα, του εξασφάλισε τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Μάκης Βορίδης
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Από τα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών (το ίδιο σχολείο που τελείωσαν ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς και ο νέος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος) ασχολήθηκε με τη πολιτική ιδρύοντας τους «Ελεύθερους Μαθητές». Αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Κολλέγιο, ο Μ. Βορίδης ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος που είχε σχηματίσει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος από τη φυλακή.

Το 1983 πέρασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας όπου ίδρυσε τη δική του εθνικιστική παράταξη ονόματι «Φοιτητική Εναλλακτική». Το 1985 διεγράφη από το φοιτητικό σύλλογο της Νομικής «λόγω φασιστικής δράσης» και δύο μήνες πιο μέτα, στις 12 Μαΐου, με ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι, επιτέθηκε σε αντιεξουσιαστές φοιτητές που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία. Ένα χρόνο αργότερο, η ΕΦΕΕ υπέβαλε μήνυση εναντίον του για τη συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον φοιτητών χωρίς όμως να υπάρξει κάποια καταδίκη.

Το 1990 πήρε το πτυχίο του με άριστα από τη Νομική, αποχώρηση από τη θέση του γ.γ. της ΕΠΕΝ και συνέχισε τις σπουδές του στο University Cοllege of London εντρυφώντας στο Εμπορικό και Ναυτικό Δίκαιο. Μεταξύ 1992 και 1993 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία του στο Πυροβολικό, και απολύθηκε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Αμέσως μετά, το 1994, ίδρυσε το εθνικιστικό «Ελληνικό Μέτωπο» στο οποίο συγκέντρωσε, άτομα από τον εθνικιστικό χώρο, πρώην μέλη της ΕΠΕΝ και της ΕΝΕΚ. Ο Βορίδης είχε στενές προσωπικές διασυνδέσεις με τον γάλλο εθνικιστή Λεπέν και το κόμμα του «Εθνικό Μέτωπο». Τον Οκτώβριο του 1997, το Ελληνικό Μέτωπο διοργάνωσε την «Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη» όπου συμμετείχαν εκτός από το «Εθνικό Μέτωπο», το εθνικιστικό «Φλαμανδικό Μπλοκ» και το «Ισπανικό Εθνικό Μέτωπο».

Το Ελληνικό Μέτωπο συμμετείχε δύο φορές στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας συγκεντρώνοντας, το 1998,  το 0,6% των ψήφων και το 2002 το 0,9%. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής συμμετέχοντας σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα «Πρώτη Γραμμή» του νεοναζί Κώστα Πλεύρη. Το 2004 κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές ενώ το 2005 διέλυσε το Ελληνικό Μέτωπο, το οποίο απορροφήθηκε στην ουσία από το ΛΑΟΣ. Στις εκλογές του 2007 συνέπλευσε με το ΛΑΟΣ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φωτογραφία του Βορίδη με το τσεκούρι απέτρεψε τον Καρατζαφέρη στο να χρήσει υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με το ΛΑΟΣ στις περσινές εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντί για τον Βορίδη επιλέχθηκε ο Α. Γεωργιάδης,  ο οποίος δεν άφησε ικανοποιημένους τους ανθρώπους του ΛΑΟΣ οι οποίοι τόνιζαν ότι σε περίπτωση που «ήταν υποψήφιος ο Βορίδης θα τα κατάφερνε μέχρι και το δεύτερο γύρο».

***

Μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα διαθέτει ακροδεξιούς σε υπουργικούς θώκους και μπαίνει στο γκρουπ των ευρωπαϊκών χωρών με ακροδεξιά κόμματα στις κυβερνήσεις τους. Από τους τέσσερις του ΛΑΟΣ, ο Μ. Βορίδης είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί «σοβαρός» εθνικιστής. Δυστυχώς, σε καιρούς κρίσης η ιστορία έχει δείξει ότι το πολιτικό σύστημα πολύ εύκολα μπορεί να στραφεί σε άτομα που μπορούν να εγγυηθούν τη τάξη και την ασφάλεια. Ο Βορίδης το γνωρίζει αυτό και δεν θα αφήσει την ευκαιρία που του έχει προσφερθεί να πάει χαμένη.

πηγή: http://www.rnbnet.gr/details.php?id=3770

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου