ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Το "δώρο" της επίσκεψης στο νομό μας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη


   Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε τον νομό μας και μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας για τα   τρέχοντα αγροτικά νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο στο οποίο προΐσταται. Στην ομιλία που έγινε ακούστηκαν και πάλι τα γνωστά ευχολόγια, τα πλεονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής που τόσα χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτα, τα «καλάθια προϊόντων» κάθε Περιφέρειας και πολλά άλλα χωρίς όμως να αναφερθεί κανείς για τις άδειες τσέπες των αγροτών του Νομού μας και για τα πραγματικά προβλήματα που τον απασχολούν. Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου έγινε ευρέως γνωστό (μέσω ενημερωτικών αγροτικών ιστοσελίδων) το ΦΕΚ 44 24 Ιανουαρίου 2011 στο οποίο ορίζεται η Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά ανά στρέμμα για την φυτική παραγωγή. Το παραπάνω ΦΕΚ ήταν το «καλύτερο» δώρο για τους αγρότες του νομού μας που είναι απλήρωτοι από τις παραγωγές τους ένα ή και δύο χρόνια της επίσκεψης του Υπουργού στον Νομό μας. Από εδώ και στο εξής για να είναι ασφαλισμένος ο αγρότης στον ΕΛΓΑ πρέπει να προκαταβάλει, περίπου τον μήνα Μάιο, την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά που ορίσθηκε για κάποια προϊόντα που παράγονται στον Νομό μας και η οποία είναι :

ü       Ροδάκινα επιτραπέζια ή νεκταρίνια  49,00 € / στρέμμα
ü       Ροδάκινα βιομηχανικά 25,10 € / στρέμμα
ü       Κεράσια 59,80 € / στρέμμα
ü       Δαμάσκηνά ή Κορόμηλα 39,2 € / στρέμμα
ü       Μήλα  42 € / στρέμμα
ü       Αχλάδια βιομηχανικά 31,2 € / στρέμμα
ü       Αχλάδια επιτραπέζια 48,00 € / στρέμμα
ü       Ακτινίδια 39,6 € / στρέμμα

Οι παραπάνω τιμές ανά στρέμμα μόνο εξωφρενικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Σε αυτή την οικονομική περίοδο, με αυτά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει ή κυβέρνηση κάτω από την εποπτεία της Τρόικας, με την τεράστια μείωση του αγροτικού εισοδήματος,  η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποτελέσει την χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία του νομού μας που στηρίζεται κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Σε δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ότι «το 51% των αγροτών θα πληρώσει εισφορά μέχρι 100 ευρώ, το υπόλοιπο 40% θα πληρώσει μέχρι 300 ευρώ και το 10% θα πληρώσει από 300 μέχρι 2000 ευρώ» για να τονιστεί ότι λίγοι αγρότες θα πληρώνουν από 300 € και πάνω. Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι όλοι οι αγρότες δενδροκαλλιεργητές του νομού Πέλλας είναι μέσα στο 10% δηλαδή θα πληρώνουν 300 και άνω και μάλλον πολλά πάνω από τα 300 €. Εκτός αν θεωρείται αγρότης (που ζει την οικογένεια του από τα κτήματα) κάποιος που έχει μόνο 5 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα; Ένας μέσος αγρότης δενδροκαλλιεργητής (με περίπου 40 στρέμματα με διάφορα οπορωφόρα, τόσα και παραπάνω χρειάζεται να καλλιεργείς πλέον όχι για να ζήσεις την οικογένεια αλλά για να φυτοζωείς) θα πληρώσει άνω των 1700 € και κυρίως προκαταβολικά.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής  του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ όσο και σε πλήθος επερωτήσεις διατύπωσαν την αντίθεση τους στα μέτρα που προωθεί ή κυβέρνηση τα οποία χαρακτηρίζονται από έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους την προσπάθεια της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, την εξαφάνιση του κοινωνικού χαρακτήρα του,  αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτική παραγωγή.
            Δυστυχώς τα πελατειακό σύστημα που εφαρμόστηκε χρόνια τώρα ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων, η αδυναμία του Κράτους για την είσπραξη των ήδη παρακρατημένων από τους αγρότες (με το 3%) χρημάτων τα οποία βρίσκονται στις τσέπες κάποιων,  η ανοχή στην εισφοροδιαφυγή, η μη πληρωμή από το ίδιο το Κράτος των υποχρεώσεων του απέναντι στον ΕΛΓΑ τον απαξίωσαν και τώρα στο όνομα της «ανασύνταξης» και  της «ορθολογικής διαχείρισης» προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στον μικρό και μεσαίο αγρότη. Φτάνει πιά. 

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ   ΕΔΕΣΣΑΣ-ΣΚΥΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου