ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΓΑ : Αγρότη πλήρωσε πολλά και προκαταβολικά και αν πάθεις ζημία……….βλέπουμε ………

Δυστυχώς το παραπάνω σλόγκαν θα ακουστεί χιλιάδες φορές από τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) του νομού μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ και την Γεωργική Ασφάλιση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010 από την κυβέρνηση, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε η απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες ως προς τον νέο τρόπο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής (φυτικής & ζωικής) καθώς και την διαδικασία πληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς.
Η κατάργηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΛΓΑ, η διατάραξη της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου προς αυτόν, η συνεχής απαξίωση του στην συνείδηση των αγροτών, στοχεύουν να οδηγήσουν στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων αγροτών οι οποίοι θα αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και ως επακόλουθο δεν θα έχουν καμία ασφάλιση όταν τα καιρικά φαινόμενα καταστρέψουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους.
Οι νέες προϋποθέσεις που τίθενται (αυξημένο ασφάλιστρο, προκαταβολική πληρωμή, πληρωμή αποζημιώσεων ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ και όχι σύμφωνα με την ζημία, κ.α.) θα αποτελέσουν  - σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται -  την ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου του νομού μας στον οποίο στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η οικονομία του Νομού Πέλλας .

Τι λένε όμως τα νέα μέτρα και οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής;;
1.       Ο αγρότης μαζί με την δήλωση του ΟΣΔΕ θα υποβάλει δήλωση και στον ΕΛΓΑ την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής.
2.       Με βάση τα στοιχεία (αγροτεμάχια, είδος καλλιέργειας κ.λ.π.) θα υπολογίζεται η Ασφαλιζόμενη Αξία, η οποία στην συνέχεια, πολλαπλασιαζόμενη με τη συντελεστή εισφοράς (για την φυτική παραγωγή ορίστηκε 4%) θα μας δίνει το ποσό εισφοράς αυτό δηλαδή που πρέπει να πληρώσει ο κάθε αγρότης για να είναι ασφαλισμένη η παραγωγή του.
3.       Η πληρωμή της ασφαλιστική εισφοράς θα γίνεται προκαταβολικά από τον αγρότη (εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ενός μηνός μετά την υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και μόνο για το έτος  2011 μέχρι τις 15-06-2011)
4.       Η πληρωμή είναι υποχρεωτική μιας και χωρίς αυτή δεν θα λαμβάνει καμία αποζημίωση αλλά και επιπλέον δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα που θα είναι απαραίτητο έγγραφο για την είσπραξη επιδοτήσεων, επιστροφής Φ.Π.Α., είσπραξη επιστροφής ειδικού φόρου πετρελαίου  κ.λ.π.

Επιγραμματικά μπορούμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Έχει δεν έχει παραγωγή ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά το ασφάλιστρο 4% επί της αξίας που θα του καθορίζουν και δυστυχώς θα είναι μεγαλύτερη της πραγματικής αξίας που θα αποκομίσει ο παραγωγός. Το ασφάλιστρο μέχρι τώρα πληρώνονταν (και ήταν 3%) βάση της πραγματικής αξίας της παραγωγής, το οποίο παρακρατούταν από τον έμπορο ή τον συνεταιρισμό κατά την πληρωμή του αγρότη.

Πληρωθεί ή δεν πληρωθεί ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει το ασφάλιστρο. Δηλαδή ο αγρότης θα έχει πληρώσει ασφαλιστική εισφορά άσχετα αν εισπράξει ή όχι τα χρήματα του, από τους εμπόρους ή τους συνεταιρισμούς. Αρκετά εκατομμύρια ευρώ σφραγισμένων επιταγών βρίσκονται στα χέρια παραγωγών του Νομού μας και χιλιάδες άλλοι είναι απλήρωτοι από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών για παραγωγές του 2008, του 2009 και του 2010.

Η αποζημίωση της παραγωγής σε περίπτωση ζημιάς δεν θα είναι ανάλογη της πραγματικής ζημίας αλλά αν υπάρχουν εισπράξεις (έσοδα) από τον ΕΛΓΑ έχει καλώς, αν όμως δεν έχει και τα λεφτά δεν φτάνουν για να καλύψουν το σύνολο των αποζημιώσεων της χρονιάς, τότε θα περικόπτεται η αποζημίωση και ο αγρότης θα έχει να λαμβάνει για το επόμενο έτος (άν φυσικά έχει έσοδα ο ΕΛΓΑ).

Υποχρεωτική η ασφάλιση του αγρότη στον ΕΛΓΑ, αλλά όχι και υποχρεωτική αποζημίωση του ΕΛΓΑ στον αγρότη.


Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα χρέη – που δημιούργησαν οι δυο κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές τους ανάγκες – η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η λύση για τον ΕΛΓΑ είναι η ιδιωτικοποίησή του.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο και αναδεικνύοντας τις δυσμενείς επιδράσεις που θα έχει η εφαρμογή του στον αγροτικό κόσμο λέει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος όπως:

1.       Ο ΕΛΓΑ πρέπει να έχει δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει τον παραγωγό απέναντι στις αντίξοες συνθήκες που συνεχώς επιδεινώνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.
2.       Κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον ισόποση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.
3.       Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του λειτουργικού κόστους του ΕΛΓΑ με δημόσια δαπάνη.
4.       Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και άμεση απόδοση των παρακρατημένων  εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ από εμπόρους και συνεταιρισμούς στις Δ.Ο.Υ. (σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από τους αγρότες υπέρ ΕΛΓΑ αλλά ποτέ δεν καταβλήθηκαν στα ταμεία του ΕΛΓΑ και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία απλώς αδιαφορούσε)
5.       Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και να διευρυνθούν οι ζημιές για τις οποίες δίνονται αποζημιώσεις, παράδειγμα το πράσινο σκουλήκι, αλλά και νέοι κίνδυνοι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
6.       Να θεσπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου για να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και η εισφοροδιαφυγή για την οποία κυρίως ευθύνονται έμποροι και ενώσεις που έχουν παρακρατήσει ασφαλιστικές εισφορές και δεν τις έχουν αποδώσει.
7.       Ανασυγκρότηση – Διαφάνεια – εξορθολογισμός στην καταβολή των αποζημιώσεων, σταμάτημα των πελατειακών σχέσεων.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος του Νομού αν τα νέα δεδομένα της αγροτικής ασφάλισης βρίσκουν σύμφωνους του κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας και για ποιο λόγο επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» από όλους (συνεταιρισμούς, αγροτοσυνδικαλιστές κ.α.) και δεν ενημερώνεται ο αγρότης για την λαίλαπα που του ετοιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου